Vitaminen, planten en mineralen om de immuniteit te helpen versterken

Vitaminen die de immuniteit helpen versterken

Er zijn 13 vitaminen, die allemaal een belangrijke rol spelen in ons lichaam. Maar slechts enkele daarvan hebben een effect op de immuniteit. Vooral vitamine C1 en vitamine D3 staan bekend om hun effect op de immuniteit. Daarom wordt een gezonde en gevarieerde voeding aanbevolen. Het is echter niet ongewoon om een tekort te hebben. Daarom wordt vaak een voedingssupplement aanbevolen.

 

Vitamine C en immuniteit

Vitamine C verhoogt de beweeglijkheid van leukocyten (witte bloedcellen), cellen van ons immuunsysteem. Iedereen kent de rode bloedcellen voor het transport van zuurstof in het bloed, maar laten we de witte bloedcellen niet vergeten. Dit zijn de cellen die virussen en bacteriën “vernietigen” om ons lichaam te beschermen. Witte bloedcellen zorgen voor onze verdediging tegen ziekte. Vitamine C kan dus bijdragen tot een normale werking van het immuunsysteem en de versterking van de natuurlijke afweer.

Vitamine C, of ascorbinezuur, kan synthetisch worden aangemaakt, maar er zijn ook natuurlijke bronnen. Acerola en bloedsinaasappel in ImmuniWill zijn een rijke natuurlijke bron van vitamine C.

Acerola is een struik die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. De acerolavrucht wordt in de Verenigde Staten beschouwd als een superfruit omdat hij veel vitamine C bevat. In feite is het een van de rijkste vruchten aan vitamine C. Maar liefts 50% van de vrucht is pure vitamine C. Naast de waardevolle vitamine C bevat acerola ook fosfor, calcium, vitamine B en antioxidantia.

De bloedsinaasappel heeft ook een hoge concentratie vitamine C. De bloedsinaasappel is een sinaasappelvariëteit, vrucht van de sinaasappelboom, die zijn naam dankt aan de rode kleur van zijn vruchtvlees. De bloedsinaasappel kent verschillende variëteiten, waarvan de bekendste de Moro, de Tarocco en de Sanguinello zijn.

Vitamine D en immuniteit

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Het komt voor in de voeding en wordt in het menselijk lichaam gesynthetiseerd door de inwerking van UVB-straling van de zon.

Mensen moeten ervoor zorgen dat ze voldoende vitamine D binnenkrijgen via de voeding en door zonlicht.

De huisarts kan via simpele bloedafname weten of u voldoende vitamine D hebt of niet.  Volgens de wetenschappelijke richtlijnen is het aan te raden om te streven naar 75nmol/l of 30ng/ml. Ongeveer 80% van de geïnstitutionaliseerde senioren zouden echter waarden hebben die daaronder liggen*.

Het is daarom raadzaam voorrang te geven aan de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D, of voedingssupplementen die voldoende vitamine D bevatten zoals ImmuniWill.

De vitamine D aanwezig in ImmuniWill is veganistisch en is aanwezig in een hoge dosering: 2.000 IE/dag om immuniteit te ondersteunen. 3

Réf: Spiro A, Buttriss JL. Vitamin D: An overview of vitamin D status and intake in Europe. Nutr Bull 2014;39(4):322-50

Planten om de immuniteit te helpen versterken

Kruidenremedies zijn er al sinds mensenheugenis en het lijdt geen twijfel dat ze in vele opzichten doeltreffend zijn gebleken. Verscheidene planten hebben de reputatie de immuniteit te versterken.

Vlierbes, ook bekend als zwarte vlierbes of sambucus nigra, is een struik met geurige witte bloemen. De vruchten zijn kleine zwarte bessen in trossen.

In tabletvorm wordt vlierbes de hele winter door geconsumeerd om een hele reeks kleine ziektes te bestrijden. Verkoudheid, hoest en keelpijn kunnen de kracht van deze plant niet weerstaan.

Mineralen om uw immuniteit te versterken

Naast vitaminen en kruiden spelen ook mineralen een zeer belangrijke rol bij het behoud van een goede gezondheid. Het zink in ImmuniWill draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem. 2

In immuniWill kozen we voor een speciale, betere vorm van zink namelijk Zinkbisglycinaat. Zinkbisglycinaat wordt 43,4% beter geabsorbeerd dan andere courant gebruikte zinkvormen zoals zinkgluconaat (Gandia et al).

(1) Acerola en bloedsinaasappel zijn een natuurlijke bron van vitamine C welke bijdraagt tot de normale werking van het immuunsysteem
(2)  Zink draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem
Zink draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress
Zink speelt een rol in het proces van celdeling
(3) Vitamine D draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem
Vitamine D draagt bij tot de normale opname van calcium en fosfor
Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van normale botten